Zelf jouw visuele identiteit ontwerpen

Stap 1 – De basis

Aller eerst is het belangrijk om te starten bij de basis van jouw onderneming. Waarom ben jij deze onderneming gestart? Welk doel wil jij graag bereiken met jouw onderneming?

Ga eens nadenken, waar wil jij over 10 jaar zijn met jouw bedrijf? En over 5 jaar? Maak ook een aantal doelen voor waar je over 1 jaar zou willen zijn. Een goede methode voor het stellen van doelen is de SMART-methode. Misschien heb je bij jouw opleiding of baan al eens gebruik moeten maken van deze methode, misschien is dit helemaal nieuw voor jou. Als je nu geen idee hebt waar ik het over heb, kijk dan even hier voor meer informatie over de SMART-methode voor doelstellingen.

Stap 2 – Doelgroep bepaling

Als startende ondernemer ga jij een bepaalde doelgroep aanspreken en heb jij een missie met jouw onderneming. Als eerst is het dus belangrijk dat jij gaat nadenken voor jezelf; “Wie is mijn doelgroep?”. Dit is een ontzettend belangrijke stap omdat jij met de juiste branding de juiste doelgroep aan kunt spreken. Stel; jij hebt een onderneming gericht op kinderen/tieners, dan is het een goed idee om een kleurrijke huisstijl te hebben.

Een voorbeeld: mijn webshop Eunoia Design heeft een doelgroep van meiden tussen de 12-18 jaar. Ze zijn jong en zitten nog vol met energie. Als de branding voor Eunoia Design heel statisch en zakelijk zou zijn, dan gaat de verkeerde doelgroep op onze webshop afkomen.

Beschrijf voor jezelf dus zo uitgebreid mogelijk wie jouw ideale klant is. Welke leeftijd, waar komen ze vandaan, welke eigenschappen en interesses heeft deze persoon? Als het kan geef deze persoon zelfs een naam, zodat voor jou duidelijk op papier staat wie jou ideale klant is.

Stap 3 – Inspiratie opdoen

Ga opzoek naar een stijl die past bij jouw onderneming. Maak een mood board zodat je visueel kunt zien wat jouw stijl is. Dit is de eerste stap naar het maken van jouw branding. Gebruik op Pinterest zoekwoorden zoals; Business, Bohemian, Colorful, Playful, Luxe zodat jij de juiste stijl kan vinden die bij jou en jouw onderneming past. Sla een aantal afbeeldingen op in een Pinterest board, et voilà! Je hebt de eerste stap gezet naar de juiste branding voor jouw bedrijf!

Mood board voor HipHuis logo

Weet je niet zo goed wat je wilt? Of wordt je overweldigd door alle stijlen die op Pinterest te vinden zijn. Ga dan nog eens terug naar je kern; Welke doelgroep wil jij bereiken en wat zijn jouw doelen. Is jouw onderneming zakelijk? Kies dan een strakke stijl. Ben je een bedrijf dat échte luxe verzorgt? Kies dan voor een strakke stijl, maar met een ‘touch of gold’. Ben jij totaal niet zakelijk en juist heel speels? Gebruik dan een stijl met wat meer kleur!

Ik raad je aan om het mood board nog eens uit te werken in Canva. Canva geeft namelijk een selectie kleuren die bij jou mood board past. Zo heb je gelijk een kleuren pallet opgesteld voor jouw onderneming! (kies tussen de 2-6 kleuren om ervoor te zorgen dat alles een mooi geheel zal blijven en sla de kleurcodes op!!!)

Stap 4 – Logo Ontwerpen

Als grafisch vormgever ga ik altijd als eerste aan de slag met het maken van schetsen, zoveel mogelijk zodat ik later de best kan uitkiezen en uit kan werken voor mijn klant. Nu kan ik me voorstellen dat je niet heel creatief aangelegd bent en het moeilijk vind om uit het niets te beginnen met het maken van schetsen. We zijn immers allemaal ergens anders goed in 😉

Via Canva kun je ook aan de slag met het maken van jou logo. Inderdaad, ik gebruik het woord ‘maken’ in plaats van ‘ontwerpen’. Voor het ontwerpen van een logo zijn namelijk een hele hoop professionele tools nodig om het logo ontwerp helemaal tot jouw wens te maken.

Canva is en super handige online tool voor mensen die geen/weinig budget hebben om te investeren in een grafisch vormgever, maar toch graag een professionele branding willen. Er zijn een hele boel templates die jij kunt gebruiken als ondernemer. Kies dus een template dat bij jou en jouw onderneming past.

Stap 5 – Typografie Selectie

Nu je een logo hebt gemaakt zul je vast al een lettertype uitgekozen hebben. Het Lettertype dat jij in je logo gebruikt kun je heel gemakkelijk ook gebruiken voor titels in de content die jij maakt. Naast een lettertype voor titels heb je ook een lettertype nodig voor de ‘body’ van je tekst. Kies hiervoor een duidelijk leesbaar lettertype.

Als je vaak gebruik maakt van ondertitels kun je hiervoor ook nog een apart lettertype kiezen, maar je kunt hiervoor ook je ‘body’ tekst gebruiken en deze dik gedrukt maken.

De regel binnen de grafische wereld is: gebruik niet meer dan 3 lettertypes. Wanneer je meer lettertypes gaat gebruiken wordt het een rommeltje en dat wil je natuurlijk niet 🙂

Stap 6 – Huiskleuren doorvoeren

Nu je een mood board en een logo hebt gemaakt. Kun je aan de slag met het doorvoeren van jouw branding op social media. Je kunt banners maken voor Facebook, LinkedIn. Je kunt Instagram posts maken met jouw huiskleuren enz. Ook dit kun je ontzettend makkelijk doen met Canva.

Zorg ervoor dat jouw huiskleuren op jouw sociale pagina’s naar voren komen. Deze onderdelen zorgen er namelijk voor dat je herkenbaar blijft voor jouw doelgroep. Wanneer je jouw specialisme deelt met jouw volgers, zullen ze gelijk zien dat de post van jou komt! 🙂

Vaak merk ik dat dit de lastigste stap is voor ondernemers die zelf hun branding maken. Houd je écht aan de kleuren en lettertypes die jij hebt gekozen, zo blijf je zeker weten herkenbaar.

Dit waren al mijn tips voor het realiseren van jouw eigen huisstijl Merk je nou dat je het toch wel lastig vind om jouw eigen huisstijl te maken, of wil je graag een ontwerp dat écht bij jou past? Dan raad ik je aan om toch je huisstijl over te laten aan een grafisch vormgever. Zo ben je verzekerd van een origineel en professioneel ontwerp en kun je opvallen tussen alle andere ondernemers. Met Canva kun je ontzettend veel, maar je hebt een grote kans dat jouw logo/ontwerp ook al wordt gebruikt door een ander bedrijf. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want dan kom jij een stuk minder professioneel over tegenover jouw doelgroep. Ben je enthousiast geworden? Neem contact met met op! Ik ga graag voor je aan de slag!